Raktárak szinkronizálása (Raktár 2.0)
A Raktárak szinkronizálása alkalmazás lehetővé teszi a termékek elérhető mennyiségének szinkronizálását több webáruház között.
A folyamathoz szükséges, hogy mindkét webáruházban szerepeljen ugyanaz a termékkód (ez alapján szinkronizál az alkalmazás). Ez utóbbit manuálisan vagy termékek importálásával lehetséges elvégezni.
Raktár 2.0
Miért érdemes használni ezt az alkalmazást? Ha több webáruházzal rendelkezik, akkor a raktárkészlet mennyisége automatikusan szinkronizálható több üzlet között. A készlet a vásárlások számával csökken, attól függetlenül, hogy az hol történik.
Alkalmazás telepítése
A telepítéshez szükséges a Raktárkészlet-gazdálkodás alkalmazás megléte, majd a jelen alkalmazásé is.
Utóbbi telepítését követően az alkalmazás megjelenik az Összekapcsolás → Alkalmazáskezelő → Termékekben (01. ábra), itt kattintson a Beállításokra, ahol megnyílik a felhasználói felület (02. ábra), ahol a szinkronizáció elvégezhető.


Szinkronizálás
A szinkronizálás megkezdéséhez szükséges az érintett webáruházakban ugyanannak a terméknek (megegyező kóddal együtt) szerepelnie, illetve az Új szinkronizációt beállítani a raktár20.hu felületén.
Amennyiben ugyanazt a megjelenést szeretné a terméknek az összes információval együtt, mint amit az elsődleges webáruházban jelenít meg, az ott lévő adatokat exportálja és importálja be a másodlagos üzletbe (Termékek → Termékek importálása).
Nézzük meg példaként két webáruház összekötését!
Termék ottléte vagy feltöltése az elsődleges webáruházba (03. ábra). A készlet mennyisége nullától eltérő, pozitív szám legyen.

Termék kódjának felvitele (04. ábra) a másodlagos webáruházba (Termékek → Termékek → Termék hozzáadása).



Irányítópult → Új szinkronizáció (05. ábra).

Válassza ki az összecsatlakoztatni kívánt raktárakat az adott webáruházakban, majd menjen a Folytatásra (06. ábra).

Válassza ki, hogy melyik legyen az alapértelmezett raktár a kettőből, majd ismét Folytatás (07. ábra). A készlet innen, az alapértelmezett raktárból kerül felülírásra. További információkat a raktar20.hu webhelyen és a Raktár 2.0 fiókjában, a Segítség alatt talál.

Adja meg a szinkronizáció nevét (08. ábra).

Majd az utolsó lépésben, az Ellenőrzés alatt (a termékek alá görgetve) menjen a Szinkronizáció megkezdésére (09. ábra).

Végül egy töltési jel mutatja a folyamatban lévő szinkronizációt, ezt addig fogja látni, amíg az összeköttetést nem törli (10. ábra).

Ebben a státuszban ha egy terméket vásárolnak a webáruházból, vagy ha az elsődleges (alapértelmezett) raktárhoz hozzáadásra kerül nagyobb mennyiség, mindenhol ugyanaz az érték fog megjelenni a Termékek → Készletekben.
Az alkalmazás ismert korlátozásai
Termékek törlése és újbóli létrehozása
Azoknál a termékeknél, amelyeket töröl, majd ugyanazzal a kóddal újra létrehoz, be kell tartani az alábbi lépéseket. Ellenkező esetben az újonnan létrehozott termék készletmennyisége az előző termék előzményéhez fog kapcsolódni.
- Törölje a terméket az összes szinkronizált webáruházból.
- Az azonos kóddal rendelkező új terméket legkorábban 2 óra elteltével hozza létre. Az időköz technikai korlátozásból adódik.
Egy termék törlése az egyik webáruházból nullázza a készletét
Ha egy terméket az egyik összekapcsolt webáruházból törölnek, miközben a többi webáruházban a termék továbbra is létezik, a Raktárak szinkronizálása alkalmazás nullázza a termék készletét a többi webáruházban is. Ez azért történik, mert a termék törlése előtt közvetlenül automatikusan lezajlik az ún. nullára készletezés – ha a terméknek nem nulla készlete volt, ennek ellentétes értéke hozzáadódik, hogy a végeredmény 0 db legyen. A Raktárak szinkronizálása alkalmazás szempontjából ez egy megszokott készletmozgás, mint bármely más, ezért ugyanúgy átkerül az összes összekapcsolt webáruházba, mint bármely más készletváltozás. Ez a viselkedés váratlan lehet, ezért termékek törlésekor javasoljuk az óvatos eljárást, figyelembe véve a szinkronizált raktárakra gyakorolt hatást.
Ha egy terméket biztonságosan szeretne törölni anélkül, hogy ez a többi összekapcsolt webáruházban a készlet nullázásához vezetne, kövesse az alábbi lépéseket:
- Lépjen be a webáruház adminisztrációjába az Összekapcsolás → Alkalmazáskezelő menüpontba, a Termékek fülön a Raktárak szinkronizálása alkalmazásnál kattintson a Felfüggesztés gombra.
- Törölje a terméket az adott webáruházból.
- Az alkalmazásnál kattintson a Helyreállítás gombra, amivel újra elindítja a szinkronizációt.
Hosszú várakozás az új szinkronizáció beállításakor
Az új szinkronizáció beállításakor, a harmadik lépésről (Megnevezés) a negyedik lépésre (Ellenőrzés) való áttéréskor előfordulhat, hogy az oldal betöltése nagyon sokáig tart (tíz másodperctől akár néhány percig). Ez az alkalmazás oldalán fennálló technikai korlátozás miatt van. Ennek megszüntetésén dolgozunk, addig kérjük, esetleges várakozás esetén ne zárja be a böngésző ablakát, amíg a negyedik, ellenőrző oldal betöltése be nem fejeződik.
Éles vagy másik domainre való átállás
A domain módosítását az alkalmazás 24 óránként ellenőrzi. Adja tehát hozzá a webáruházat a szinkronizációhoz az eredeti domainnel, a változás a következő napon fog érvényesülni. Magára a szinkronizációra ez nem lesz hatással.